autor: Grażyna Baradziej-Tomiczek
Nie przepadam za pieczywem
z przypadkowych sklepów i piekarni;
dlatego długo szukałam
"swojego sklepu i swojej piekarni".
Kiedy nie mam czasu na domowe wypieki,
W swoim "Magicznym Kulinarnym Zeszycie" ;)
Jeśli chciałbyś któryś z nich poznać i wypróbować,
nauczyciel PLASTYKI oraz TECHNIKI
w SP nr 37 w Bielsku-Białej
kurs 53/SM/BB/2011
BIBLIOGRAFIA: ilustracje autorstwa Ewy Salamon
zaczerpnięto z książki Marii Terlikowskiej KUCHNIA PEŁNA CUDÓW
W pamięci mam zapachy i smaki dzieciństwa,
za którymi dzisiaj tęsknię...
Wśród nich jest także
zapach i smak pieczonego w domu chleba...
zapach i smak pieczonego w domu chleba...
Może właśnie dlatego od kilku lat zaczęłam piec chleb sama :)
Nie przepadam za pieczywem
z przypadkowych sklepów i piekarni;
dlatego długo szukałam
"swojego sklepu i swojej piekarni".
I owszem, znalazłam
:) :) :)
mam swoje ulubione,
z których chleb smakuje jak... 50 lat temu
:) :) :)
mam swoje ulubione,
z których chleb smakuje jak... 50 lat temu
: p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p
Kiedy nie mam czasu na domowe wypieki,
udaję się w jedno z takich "magicznych miejsc".
I choć niestety,
przez kilkanaście dni nie rozchodzi się w moim domu
zapach świeżo pieczonego chlebka,
to wiem i czuję smakiem,
że właśnie TEN kupiony TAM bochenek jest zdrowy i smaczny :p
Dlatego nie zastanawiam się,
czy warto
pojechać po niego nawet do odległej piekarni lub sklepu :)
Szkoda tylko,
że to, co zdrowe
jest znacznie droższe od tradycyjnej żywności :(((
W swoim "Magicznym Kulinarnym Zeszycie" ;)
mam kilkanaście wypróbowanych przepisów na domowy chlebuś:
zarówno takich na zakwasie, jak i na drożdżach.
Bardziej i mniej pracochłonnych.
Tańszych i droższych.
Jeśli chciałbyś któryś z nich poznać i wypróbować,
napisz o tym
w komentarzach i podaj swój adres e-mail,
w komentarzach i podaj swój adres e-mail,
a ja na pewno na niego odpowiem :)