9. POZNAJMY SIĘ :)

autor: Grażyna Baradziej-Tomiczek

nauczyciel PLASTYKI oraz TECHNIKI
w SP nr 37 w Bielsku-Białej

kurs 53/SM/BB/2011

BIBLIOGRAFIA: ilustracje autorstwa Ewy Salamon 
zaczerpnięto z książki Marii Terlikowskiej KUCHNIA PEŁNA CUDÓW



W pamięci mam zapachy i smaki dzieciństwa, 
za którymi dzisiaj tęsknię... 


Wśród nich jest także  
zapach i smak pieczonego w domu chleba...


Może właśnie dlatego od kilku lat zaczęłam piec chleb sama :)


Nie przepadam za pieczywem 
z przypadkowych sklepów i piekarni; 
dlatego długo szukałam 
"swojego sklepu i swojej piekarni".


I owszem, znalazłam
:) :) :)
mam swoje ulubione, 
z których chleb smakuje jak... 50 lat temu 

: p  : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p : p 




Kiedy nie mam czasu na domowe wypieki, 
udaję się w jedno z takich "magicznych miejsc". 

I choć niestety, 
przez kilkanaście dni nie rozchodzi się w  moim domu
zapach świeżo pieczonego chlebka, 
to wiem i czuję smakiem, 
że właśnie TEN kupiony TAM bochenek jest zdrowy i smaczny :p



Dlatego nie zastanawiam się, 
czy warto 
pojechać po niego nawet do odległej piekarni lub sklepu :)




Szkoda tylko, 
że to, co zdrowe 
jest znacznie droższe od tradycyjnej żywności :(((



W swoim "Magicznym Kulinarnym Zeszycie" ;)
mam kilkanaście wypróbowanych przepisów na domowy chlebuś: 
zarówno takich na zakwasie, jak i na drożdżach. 
Bardziej i mniej pracochłonnych.
Tańszych i droższych. 



  


Jeśli chciałbyś któryś z nich poznać i wypróbować, 
napisz o tym 
w komentarzach i podaj swój adres e-mail, 
a ja na pewno na niego odpowiem :)