A na zakończenie...
Praktyczne rady:
Mąka pszenna powinna stanowić 60%,
zaś pozostałe mąki - np. żytnia
40% ciasta chlebowego.
*
Najwięcej cennych składników zbóż
znajduje się w mące z pełnego przemiału -
dlatego najlepiej używać takiej mąki
lub mieszać ją z mąką białą.
*
Przygotowując ciasto chlebowe
wodę można zastąpić
słodkim lub kwaśnym mlekiem albo maślanką.
Płyn dodawany do ciasta
powinien być letni (35-40"C).
Pozostałe składniki
oraz temperatura w pomieszczeniu
powinny wynosić 20-25"C.
** * **
Czy wiesz, że...
WYSKROBEK
to placek dla dzieci,
zrobiony z resztek ciasta przygotowanego
do wypieku chleba.
*
KUKIEŁKA
to ciasto sporządzone na chrzciny
i na rocznice chrztu - słodkie, drożdżowe, duże
(mierzące nierzadko długość 1 metra i ważące 6-8 kg).
Na Ziemi Sądeckiej
stanowiła obowiązkowy dar matki chrzestnej
dla dziecka na pierwszą rocznicę urodzin.
Na kolejne urodziny
dziecko otrzymywało kukiełki małe.
W dniu pierwszych urodzin
kładziono kukiełkę obok dziecka,
aby rosło zdrowe i silne.
Następnie rodzice, chrzestni i krewni
dzielili ciasto i spożywali.
Obyczaje wyrabiania i sprzedaży kukiełek przetrwał do dziś, min. w Liszkach koło Krakowa.
*
Dobrze wypieczony chleb
wydaje głuchy odgłos, gdy popuka się go od spodu.
*
W Polsce produkuje się przeszło 300 gatunków rodzajów chleba i bułek?
*
*
Najlepsze do przechowywania pieczywa
są zamykane naczynia z gliny.
*
Ze względu
na stosowanie coraz większej ilości ulepszaczy
do produkcji ciasta chlebowego,
Cech Piekarzy w Polsce
ubiega się o rozgraniczenie
produktów "chlebopodobnych" od chleba tradycyjnego.
produktów "chlebopodobnych" od chleba tradycyjnego.
** * **
Oto kilka - z licznych - przysłów
związanych z chlebem:
związanych z chlebem:
Kto nie pracuje na chleb, nie godzien, by go jadł.
Nie rzucaj chleba, bo go mieć nie będziesz.
Szanuj tego, czyj chleb jesz.
Ciężko pracować trzeba na kawałek chleba.
Kto ma chleb, ten ma wszystko.
Chleb daje rogi, a głód nogi.
Kawałek chleba nie spadnie z nieba,
pracować trzeba.
Chleb łaskawy trudny do otrzymania,
a otrzymany, gorzko smakować musi.
*** * *** * *** * ***
I to było by na tyle :)
Dziękuję za Twoje zainteresowanie i pracę
:) :) :) :) :) :) :) :) :):) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :